Vaster Invest houdt haar 2e Ledenvergadering
Op 29 oktober jongstleden heeft het inmiddels één jaar oude Vaster Invest Fonds haar tweede Ledenvergadering gehouden. Voor een groep betrokken investeerders presenteerde het fondsmanagement onder meer de voorlopige resultaten van de exploitatie van de ca. 300 huurwoningen op grond waarvan begin november een tweede interim dividend uitkering is uitbetaald. Ook de criteria voor het aankoopbeleid werden verder toegelicht en tevens werd een inkijkje gegeven in een aantal nieuwe proposities waar het fondsmanagement zich momenteel op oriënteert. Tot slot werd Baker Tilly Berk als controlerend accountant van het Vaster Invest Fonds gepresenteerd.
Na afloop van de Ledenvergadering waren er een tweetal deskundige sprekers die voor een gehoor van tientallen investeerders een informatief en betrokken betoog hielden.
Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw - ging in op de vraag of de stijgende huizenprijzen tot een vastgoedbubbel leiden. Zodra prijsverwachtingen los worden gemaakt van de onderliggende waarde, kan er sprake zijn van een bubbel. Er is volgens hem echter een fundamenteel verschil tussen de woningmarkt en de financiële markten: wonen is een consumptiegoed met een duidelijke link met de reële economie en de demografie. Iedereen moet ergens wonen. Structurele vraag- en aanbodtendensen moeten zijns inziens niet verward worden met bubbels in de prijsvorming. Ook zijn de prijzen van Nederlandse woningen in vergelijking met de ons omringende landen niet veel hoger. Pas als de overheid forse maatregelen neemt om de huidige schaarste in nieuwbouwlocaties op te lossen, zou dit een merkbare invloed kunnen hebben op de huidige woningprijzen. Weliswaar is een deel van de Nederlandse woningen aflossingsvrij gefinancierd, maar de inflatie en waardestijging zorgen op langere termijn indirect voor een gedeeltelijke aflossing.
De tweede spreker was Nathalie de Vries (mede-oprichter van het architectenbureau MVRDV en hoogleraar Architectural Design aan de TU Delft) die inging het op thema ‘wonen in de toekomst’. Zij signaleert dat woningen kleiner worden gebouwd op het moment dat de huizenprijzen stijgen. In combinatie met de opkomende deelcultuur wordt dit aangevuld met gemeenschappelijke ruimtes waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het gaat minder om de beschikbare hoeveelheid m2, maar veel meer om de kwaliteit van wonen. Dit ‘conceptual living’ werd verder toegelicht aan de hand van een aantal aansprekende voorbeelden in binnen- en buitenland. Voor de toekomst ziet zij meer en meer dat de plint (begane grond) in appartementsgebouwen faciliteiten zal bevatten die voor iedereen toegankelijk zijn (en niet alleen voor huurders).
Aan het eind van de meeting maakten veel investeerders nog gebruik van het buffet waarbij de “sociale cohesie” tussen investeerders onderling alsmede met de Raad van Advies en het fondsmanagement verder werd versterkt.